רפואה סינית - רגשות כמחוללי מחלות
- רונן רוזנבלט-ניר
- 1 באוג׳ 2016
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 10 בפבר׳ 2020

על פי התאוריה של הרפואה הסינית, רגשות שליליים שאנו חווים הם המקור הפנימי העיקרי להופעת מחלות. כל עוד הרגשות מצויים בגדר הנורמה, הם אינם בהכרח מחוללי חולשה או מחלה, שכן מדובר בתגובה פיזיולוגית נורמלית לגירויים מהסביבה החיצונית. אולם, כשאותם רגשות הופכים עוצמתיים ואנו מתקשים לשלוט בהם, ואולי אף מגיעים למצב שהם אלו ששולטים בנו, עלולים הרגשות הללו להוביל לנזק משמעותי לאיברים הפנימיים, הפותח את שערי הגוף בפני מחלות.
על פי אותה התאוריה, כל איבר בגופנו מקושר לרגש מסויים, כך לדוגמא: הכבד קשור לכעס, הטחול קשור לדאגה, הריאות קשורות לעצב, הכליות קשורות לפחד והלב קשור לשמחה.
המחלות עלולות להגרם בסופו של דבר מרגשות דומיננטיים הנמשכים לאורך זמן.
פעילות רגשית עודפת או מוגזמת גורמת על פי הרפואה הסינית לחוסר-איזון אנרגטי בין ה-Yin וה-Yang, ולהפרעה אנרגטית המובילה לחסימות בתנועת הצ׳י (האנרגיה) והדם בגוף. כאשר חוסר איזון אנרגטי שכזה מתחיל לתת אותות פיזיים (סימפטומים של תחילת מחלה), יהיה כבר קשה לתקנם ולרפאם רק באמצעות איזון של אותו רגש שלילי או הימנעות ממנו. הרגש השלילי יפגע ישירות בצ׳י של האיבר שקשור אליו וישפיע בהכרח על תפקודו האנרגטי.
חשוב לציין כי מחלה המשפיעה על איבר מסויים עלולה לגרור בעצמה השפעה על הרגש המשוייך לאותו איבר. אסביר באמצעות דוגמא בהמשך.
אדגיש בשנית, הרגשות שאנו חווים מציגים תגובות אנושיות שונות לגירויים חיצוניים מסויימים ואינם גורמים לתחלואה במצב נורמלי או תקין.
איזה רגש משוייך ע״פ התיאוריה הסינית לאיזה איבר? (יש לזכור שהפאתולוגיה מתחילה בדר״כ כאשר הרגש נמצא בעודף לאורך זמן)
כעס ותסכול משוייכים לכבד
פחד והלם משוייכים לכליות
הנאה וצחוק קשורים ללב
דאגה, כמו גם חשיבה מוגזמת או גירוי שכלי, קשורים לטחול
עצבות ואבל משוייכים לריאות
איך זה מתבטא בפועל?
אם אדם חולה במחלה כרונית של הכבד, הוא עשוי לפתח מזג יותר כעוס ועצבני, קושי בהכלת תסכול ואף הדרדרות לכדי דיכאון. במידה ומצב ריגשי זה של צבירת כעסים נמשך לאורך זמן, עלולה להיות לכך השפעה על איזון האנרגיה של הכבד, ובהדרגה יווצר בו חוסר איזון. בדוגמא זו המחלה הקשורה לכבד תוביל אצל אותו אדם לדומיננטיות של הרגשות המשוייכים לכבד, ואלה בתורם יחמירו את חוסר האיזון שלו, וינציחו את קיומו של מעגל קסמים שכזה.
התיאוריה של רגשות כמחוללי מחלה מחזקת עוד יותר את הצורך ואת החשיבות של טיפול הוליסטי שאינו עושה הפרדה בין גוף ונפש. יש לטפל באדם כמכלול באופן המתאים לו, ורק לו, בהתאם לפתולוגיות שלו והמצב הרגשי בו הוא נמצא. מחלה או בעיה פיזית תשפיע בהכרח על המצב הריגשי ולהפך. הפתרון לפיכך, חייב לכלול טיפול בכל הגורמים לחוסר האיזון, בין אם הללו פסיכולוגיים, פיזיים או ריגשיים.
לקריאה נוספת בבלוג - לחצו כאן
Comments