top of page

פיברומיאלגיה - טיפול באמצעות דיקור סיני

  • תמונת הסופר/ת: רונן רוזנבלט-ניר
    רונן רוזנבלט-ניר
  • 14 באפר׳ 2016
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 12 בפבר׳ 2020



פיברומיאלגיה -דיקור סיני -  רונן רוזנבלט ניר

פיברומיאלגיה היא מחלה חדשה יחסית המשתייכת לתחום ברפואה הנקרא - ראומטולוגיה. המחלה מתאפיינת בנוכחותם של כאבים מפושטים במערכת השלד והשרירים בגוף וכי הגורם איננו דלקת במפרקים. המחלה הינה שכיחה מאוד כיום. המחלה פוגעת בשיעור של כשלושה עד ארבעה אחוזים מכלל האוכלוסיה. פיברומיאלגיה פוגעת יותר בנשים באופן משמעותי. בשנים האחרונות חלה התקדמות רבה בהבנת המנגנון העומד מאחורי המחלה הזו אך למרות זאת, לא פעם נתפסת התסמונת כמחלה מיסתורית שלא קיים עדיין מספיק מידע על אופן ההתמודדות עימה או הטטיפול בה.

כיום, לא קיימות בדיקות מעבדה או רנטגן היכולות לאישור או איבחון המחלה. עובדה זו מקשה לעיתים על איבחונה. לא פעם קורה כי חולים בתיסמנות זו נשלחים לעבור שורה ארוכה של בדיקות במטרה ובנסיון למצוא אבחנה מתאימה למחלה. עם זאת המחלה מאובחנת בסופו של דבר על ידי איסוף מידע מפורט וסימפטומים מההיסטוריה הרפואית של החולה ושאר ממצאים מהבדיקה הגופנית.

פיברומיאלגיה משמעותה היא כאבים בסיבי השריר. הסממן העיקרי למחלה הוא כאב מפושט וחזק בשרירים באזור שונים בגוף. המחלה תלווה ברוב המקרים בסממנים גופניים שונים כגון: בעיות שינה (אינסומניה), נוקשות השרירים עם הקימה בבוקר וחולשה כללית. יחד עם הסימפטומים הללו חולי הפיברומיאלגיה עשויים לסבול גם מתופעות ריגשיות (נפשיות) כגון: חרדה, דיכאון. בנוסף, תופעות כמו כאבי ראש ותסמונת המעי הרגיז עשויים אף הם ללוות את המחלה במקרים רבים.

בטרם אפרט ואסביר איך תופסת הרפואה הסינית את מחלת הפיברומיאלגיה, אני מעוניין לשתף אתכם בסיפור מקרה של אחת מהמטופלות שלי בעבר. בעזרת סיפור מקרה זה אצליח להסביר בצורה טובה יותר את התיאוריה של הרפואה הסינית. המטופלת (רותי- שם בדוי), היתה אז בת 45, אמא ל-3 בנים ועובדת כמנהלת משרד לעריכת דין. בעלה של רותי נפטר כמה שנים קודם ובאותה תקופה, התחילו להופיע תופעות של קשיי הסתגלות בבית הספר אצל אחד מבניה. כאמא חד הורית עם עומס רב בעבודתה, בלחץ ובסטרס יום יומיים, הגיעה רותי למצב בו היא שוכבת במיטתה בלילה ומתמלאת תחושת דאגה רבה תוך כדי מחשבות מרובות על נסיבות חייה. באחת מפגישותינו סיפרה לי רותי כי הדבר הראשון שנפגע באורח החיים שלה היתה איכות השינה. אף על פי שלא סבלה אי פעם בעבר מקושי להירדם, התחילה לשכב בלילות, לילה אחר לילה במיטתה, תוך כדי חשיבה מרובה של מחשבות הקשורים לחייה שלה, לילדיה ולעבודתה, ונראה היה כי היא איננה מצליחה עוד להשיג שינה טובה ועמוקה. לאחר תקופה מסויימת היא אפילו התחילה להתעורר בבקרים עם תחושת שרירים נוקשים בכל גופה ובנוסף לתחושה זו, התלוותה תחושת עייפות רבה. כשרותי הלכה לבירור אצל רופא משפחתה היא קיבלה טיפול תרופתי נוגד דיכאון. העניין הוא שהטיפול לא עזר לה כלל ואף גרם לה לעלות במשקל, מה שהעציב אותה עוד יותר. עם הזמן, מצבה הבריאותי המשיך להחמיר. כל השרירים שבגופה הפכו נוקשים ודואבים. היא החלה לסבול מכאבי ראש על בסיס קבוע ותכוף, מבעיות שינה, מחוסר שקט, מחרדה ומדיכאון. היא המשיכה ללכת לרופאים שונים במטרה למצוא אבחנה מתאימה. הרופאים שלחו אותה לעוד ועוד בדיקות הקשורות לדלקות מפרקים (ראומטואיד-ארטריטיס), בדיקות עצבוב EMG ועוד, אך באף אחת מהן לא נמצא כל ממצא היכול להסביר את המחלה. כמה שנים לאחר מכן הבינה כי איננה יכולה להמשיך עוד בעבודתה, ולמרות האכזבה הקשה מההחלטה (היא אהבה מאוד את העשייה בעבודתה שבה עבדה במשך 15 שנה), היא האמינה כי במידה ותשאר לנוח בביתה, תרגיש בסופו של דבר טוב יותר. אך שנים לאחר מכן, ללא עבודה, מצבה מיאן להשתפר. ביום בהיר אחד קראה כתבה בעיתון על מחלת הפיברומיאלגיה, היא הבינה כבר באותו הרגע כי ממנה היא סובלת. היא חזרה לרופא המשפחה שלה אשר הסכים עימה כי היא אכן סובלת מפיברומיאלגיה, אך עם זאת ולמרות הטיפולים הרבים שניסתה במשך השנה שלאחר מכן, לא פסקו הכאבים, וזאת למרות שסוף סוף היתה לה אבחנה רפואית ביד. בשלב זה היא שמעה על האפשרות לטיפול באמצעות דיקור סיני והחליטה לפנות למטפל מוסמך.

הרפואה הסינית גורסת כי התופעות שהופיעו אצל רותי הן מצב המתאר חוסר איזון אנרגטי בין הלב והטחול, ולמעשה, חוסר איזון שכזה הינו שכיח מאוד אצל חולים בפיברומיאלגיה. סינדרום נוסף הנראה לעיתים קרובות בקליניקה והקשור למחלה על פי הראייה הסינית הוא ׳תקיעות׳ (סטגנציה) של הצ׳י של הכבד, זאת בשילוב עם חולשה של האנרגיית של הטחול. מצב זה מחולל סינדרום משותף של שניהם הנקרא: כבד פולש לטחול. אצל רותי היתה זו הדאגה, המשוייכת לתפקוד הטחול על פי התאוריה של הרפואה הסינית, אשר גרמה לאורך זמן לפגיעה ולחוסר איזון בו. חוסר איזון זה התדרדר במשך הזמן וגרם לפגיעה בתפקוד האנרגטי של הלב. תופעות הכאב ובעיות השינה החמירו ככל שחוסר האיזון האנרגתי בטחול ובלב החמיר. המטרה של הטיפול שלי היתה להזין ולהחזיר את התפקוד האנרגטי של הלב והטחול בכדי שיזינו האחד את השני טוב יותר, כמו גם את השרירים. בכדי להשיג את המטרה הטיפולית הזו השתמשתי בטכניקות מהרפואה הסינית הכוללות: דיקור סיני, פורמולה צמחית והמלצות לשינוי אורח חיים (שינויים תזונתיים ופעילות גופנית). לאחר סדרת טיפולים השתפר מצבה של רותי מאוד והיא אפילו דאגה לציין כי היתה זו התחושה הטובה ביותר שהרגישה מזה שנים רבות. עוד היא הבטיחה כי ״תספר לכל העולם״ עד כמה הדיקור הסיני עזר לה.

מחקר ספרדי שהתפרסם בתחילת 2016 קבע כי טיפול בדיקור סיני הינו יעיל, בטוח ואפקטיבי לחולים במחלת הפיברומיאלגיה. במחקר המדובר השתתפו כ-164 חולים המאובחנים כחולים בפיברומאלגיה. החולים חולקו לשתי קבוצות עיקריות. קבוצת הטיפול שקיבלה טיפולי דיקור סיני במשך עשרים דקות ולהם הותאם הטיפול באופן אישי (לכל מטופל ומטופל באופן אישי) למשך פרק זמן של 9 שבועות. הקבוצה השנייה, קבוצת הביקורת, קיבלה טיפולים מדומים בדיקור סיני במשך עשרים דקות למשך פרק זמן זהה לזו של הקבוצה הראשונה. כל המטופלים הונחו להמשיך וליטול את התרופות שלהם כרגיל. המחקר כלל ראיונות ומילוי שאלונים כמו גם בדיקה גופנית בתום השבוע העשירי, בתום שישה חודשים, ובתום שנה. לאחר עשרה שבועות של טיפול הקבוצה הראשונה, הקבוצה שקיבלה טיפול אמיתי בדיקור סיני דיווחה על שיפור של 41% ברמת הכאב הכללית בהשוואה למטופלים מקבוצת הביקורת שדיווחו על שיפור של 27% ברמת הכאב בלבד. לאחר 12 חודשים, המשיכו לדווח המטופלים משתי הקבוצות על שיפור ברמת הכאב. קבוצת הטיפול דיווחה על שיפור כללי בשיעור של 19 אחוז, בהשוואה לקבוצת הביקורת שדיווחה אך ורק על 6 אחוזי שיפור. במקביל לדיווחים הללו, נצפו שיפורים גם באיכות החיים של המטופלים, רמת החרדה, הדכאון והחולשה שלהם.

לאחר שטיפלתי בלא מעט מטופלים חולי פיברומיאלגיה על ידי דיקור סיני המותאם אישית, אני בהחלט יכול לומר כי גורמי המחלה, כמו גם הטיפול בה, מורכבים ממספר פקטורים. לכן, לא ניתן להצביע ולומר כי קיימת סיבה אחת עיקרית האחראית להופעת המחלה, אלא כי מדובר במספר גורמים, כמו לדוגמא: רגשות, אורח חיים ותזונה, חוברים יחד ומשפיעים על הופעתה של המחלה כמו גם על אורכה וחומרתה. אז למה לא לנסות שיטה טבעית, שיטה שכבר הוכחה כשיטה בטוחה ואפקטיבית, ולהיפטר סוף סוף מן הכאב?

להמשך קריאה בנושא - לחצו על הלינק - כאב

 
 
 

Comments


טלפון

052-2730115

דוא"ל

ronenrosen@gmail.com

עקוב אחרי במדיה החברתית

  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook App Icon

קבלת קהל 

תל אביב

רחוב דרויאנוב 5, קומה 12
חניון צמוד- חניון הכיכר -

(רחוב לוריא 8)

רונן רוזנבלט ניר © 2014

 

אהבת לקרוא את המידע בעמוד זה? מעוניין/ת לקבל טיפים ומידע ממני על בסיס קבוע? השאר/י פרטיך

Congrats! You’re subscribed

bottom of page