top of page

טיפול בכיס המרה באמצעות הרפואה הסינית

  • תמונת הסופר/ת: רונן רוזנבלט-ניר
    רונן רוזנבלט-ניר
  • 4 ביולי 2018
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 11 בפבר׳ 2020



בדיקת כיס המרה

על פי התאוריה של הרפואה הסינית, לכיס המרה תפקידים רבים ומגוונים. כיס המרה נמצא בקשר הדוק עם הכבד על פי תאוריה זו. שניהם נחשבים לבני זוג. כיס המרה נחשב לאיבר בעל איכויות יאנגיות (YANG) בזמן שהכבד הוא בעל איכויות ייניות (YIN). כיס המרה קשור לתהליך קבלת החלטות בחיינו והוצאתם אל הפועל. בנוסף הוא קשור לגידים בגופנו וקשור אף לחלומותינו. ברמה העמוקה יותר מבחינה ריגשית, כיס המרה אחראי לתאוות החיים, פעולה, השראה ואסרטיביות. אם וכאשר אנו חווים בעיה באסרטיביות, קבלת החלטות, מתביישים, מדובר כנראה בחוסר איזון אנרגתי בו. כשהוא מאוזן מבחינה אנרגתית, הצ׳י (האנרגיה) זורם באופן חופשי ומשוחרר, אנו מרגישים שמחים, בריאים, אסרטיביים ומלאי תאווה לחיים.

על פי הרפואה הסינית, האיברים מתחלקים ליין ויאנג (Yin & Yang). איבריים ייניים נחשבים לכאלה המייצרים, משנעים ומווסתים חומרים הבסיסיים לחיינו היומיומיים כגון: צ׳י, דם ושאר נוזלי גוף. ובאופן כללי, נחשבים לאיברים מלאים ולא חלולים כמו איברי היאנג. איברי היין הם: כבד, טחול, ריאות, כליות ולב. איברי היאנג לעומת זאת, נחשבים לכאלה האחראיים לרוב על עיכול ושינוע חומרים המזינים את גופנו. לרוב מדובר באיברים הקשורים אל מחוץ לגוף. איברי היאנג הם: כיס מרה, קיבה, מעי גס ודק, שלפוחית השתן ואיבר נוסף, שאינו איבר אמיתי אלא מתייחס לאנרגיה ונקרא, המחמם המשולש.

כיס המרה נחשב לאיבר מיוחד עצם העובדה שהוא האיבר היחיד שאינו בא במגע ישיר עם אוכל ושתיה וגם לא בעל קשר ישיר אל מחוץ לגוף. על כן, הוא נחשב לאיבר מיוחד.

כיס המרה מקבל מיצי מרה מהכבד, בדיוק כמו תפקידו ברפואה המערבית, ומאחסן אותו עד אשר יש בו צורך בתהליך העיכול. תפקיד שחרור מיצי המרה על ידו, נשלט ומווסת באמצעות האנרגיה של הכבד. במצב בו הקשר ביניהם נפגע, תהליך העיכול עשוי להיפגע אף הוא ויופיעו סימפטומים כמו: הקאה, עליית מיצי מרה הוא עליית צ׳י מורד מהקיבה.

למה כל כך הרבה אנשים סובלים מבעיות הקשורות לכיס המרה?

מצבים רבים עשויים להשפיע על כיס המרה. מצבים כגון: תזונה לקויה או סטרס מוגבר, או מצב רגשי לא מאוזן. ברפואה הסינית כל רגש משתייך לאיבר כלשהו בגופנו. (לקריאה נוספת בנושא זה, לחצו על: רגשות כמחוללי מחלות על פי הרפואה הסינית). כיס המרה והכבד קשורים לרגש - כעס. הרפואה הסינית מאמינה כי הבעת רגשות היא תהליך בריא ואף הכרחי לבריאותנו הגופנית והנפשית. על פי תאוריה זו, יש לייחס חשיבות לבריאות הרגשית לא פחות מתזונה נכונה או מנוחה נאותה, זאת כאמור, בכדי שלגופנו יהיה מספיק כח להדוף גורמים פאתוגנים המנסים לפלוש לגופנו (וירוסים או חיידקים). השפעת הכעס מתחלקת בגופנו לשניים:

  1. במקרה בו אדם אינו מביע את כעסו, עוצר ואוגר אותו, בסופו של דבר, מצב זה יביא לפגיעה באנרגיה של האיברים הקשורים אליו, כלומר, בכיס המרה ובכבד.

  2. במקרה בו אדם סובל מרמות גבוהות של כעס או סטרס, גם כאן, תפגע האנרגיה של הכבד וכיס המרה ועשויים להופיע סימפטומים נלווים כגון: חוסר שקט, עיניים ופנים אדומות, טינטון באוזניים, כאבי ראש ועוד.

איך נוכל לשמור על כיס המרה שלנו?

1. הביעו את רגשותיכם בחופשיות ואל תאגרו אותם

יכול להיות שהרבה יותר קל לדבר מלעשות, אך עצירת הבעת הרגש עשויה להביא לפגיעה בזרימה החופשית של הצ׳י בגופנו. על פי התאוריה של הרפואה הסינית, מצב של תקיעות בזרימת הצ׳י הוא המקור לכל המחלות והתחלואה בגוף האדם.

2. הימנעו מתזונה מטוגנת ומתובלת

כאבי בטן חדים לאחר צריכת מזונות מטוגנים עשויה להצביע על אבנים או בעיה אחרת בכיס המרה.


אוכל מטוגן

3. אכלו מזונות שגדלו מקומית ובעונה

כך למעשה אנחנו אמורים לאכול. בעבר, אנשים אכלו רק מזונות שגדלו באותה עונה. בעולם השפע, אנחנו יכולים להשיג כל סוג של מזון כל השנה. נכון שזה נהדר אך לא כך תוכננה מערכת העיכול שלנו לפעול. טיפול באמצעות תזונה הוא חלק בלתי נפרד מהרפואה הסינית. היא מאמינה שניתן לסייע לריפוי הגוף על ידי צריכת תזונה נכונה ומתאימה. למזון יש יכולת ריפוי ועל כן מקפידים הסינים על צריכת מזון מתאים בזמן שהם נהיים חולים על מנת להביא לאיזון הגוף והחלמה ולמנוע מהמחלה להתעצם בגופנו.


ירקות ופירות העונה

4. ״פנקו״ את כיס המרה שלכם בעונת האביב

עונת האביב היא העונה הקשורה לכיס המרה ובן זוגו, הכבד. מבחינת חמשת האלמנטים, הוא קשור לאלמנט העץ, לטעם החמוץ ולצבע הירוק. זו העונה בה יהיה טוב לעשות ניקוי רעלים ולנסות שלא להעמיס על הכבד וכיס המרה בתזונה לא מתאימה.


פעילות מועילה לכיס המרה

5. בצעו פעילות גופנית באופן קבוע

ביצוע פעילות גופנית באופן קבוע מסייע לצ׳י בגופנו לנוע בחופשיות ומונע את תקיעותו.


פעילות גופנית

מזונות המיטיבים עם כיס המרה:

ברוקולי, עלי רוקט, סלק, תפוז, תה יסמין, תה ירוק, בזיליקום, חזרת, שום, הל, קייל, לימון, סלרי, גזר, שורש ליקריץ, שמיר, אשכולית ועוד.

מזונות הפוגעים בכיס המרה:

מטוגנים, מזונות מטובלים, אלכוהול, מזונות בעלי טמפרטורה אנרגתית מחממת כגון: בשר טלה או אדום וקארי.

אם אתם סובלים מתסמינים הקשורים לכיס המרה שלכם או שנאמר לכם על ידי הרופא המטפל שאתם סובלים מבעיה בו, אני בהחלט ממליץ לכם לחפש מטפל מוסמך בטיפול ברפואה סינית המתמחה בטיפול בדיקור סיני וצמחי מרפא בכדי לנסות לטפל בבעיה בדרך שאינה כירורגית ולאיזון גופכם, ולהימנע מניתוח.

 
 
 

Comments


טלפון

052-2730115

דוא"ל

ronenrosen@gmail.com

עקוב אחרי במדיה החברתית

  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook App Icon

קבלת קהל 

תל אביב

רחוב דרויאנוב 5, קומה 12
חניון צמוד- חניון הכיכר -

(רחוב לוריא 8)

רונן רוזנבלט ניר © 2014

 

אהבת לקרוא את המידע בעמוד זה? מעוניין/ת לקבל טיפים ומידע ממני על בסיס קבוע? השאר/י פרטיך

Congrats! You’re subscribed

bottom of page