דיקור סיני לטיפול בכאבי מחזור (דיסמנוראה)
- רונן רוזנבלט-ניר
- 18 ביוני 2019
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 27 באוק׳ 2019

מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Acupuncture ו- Meridian Studies בדק את יעילות הדיקור הסיני בטיפול בסימפטומים של דיסמנוריאה ראשוני (כאבי מחזור). המחקר בדק 60 נשים שחולקו לשתי קבוצות שונות: קבוצת המחקר וקבוצת הביקורת. הנשים בקבוצת המחקר טופלו בדיקור סיני במשך 15 ימים בחודש במשך 90 יום. הנשים בקבוצת הביקורת לא קיבלו טיפולי דיקור סיני. בתום המחקר הגיעו החוקרים למסקנה שהנשים שקיבלו דיקור סיני חוו פחות סימפטומים ובעוצמה פחותה בהשוואה לקבוצת הביקורת, כלומר, לאלו שלא קיבלו טיפולי דיקור סיני. התסמינים כגון התכווצויות, כאבים, שינויים במצב הרוח, שלשול ועייפות דווחו בעוצמה פחותה ובתדירות נמוכה בקרב בנות קבוצת המחקר. מחקר זה מציין כי דיקור סיני ינו כלי טיפולי אפקטיבי לטיפול בדיסמנוריאה.
דיסמנוריאה, המכונה גם ״ווסת כואבת״, היא למעשה הבעיה הגניקולוגית הנפוצה ביותר עליה מתלוננות נשים המקבלות מחזור. דיסמנוריאה היא תת קבוצה של כאבי אגן שיכולים להתבטא בוסת כואבת. הסיבה לדיסמנוראה אינה ידועה לרפואה הקונבנציונאלית. כן ידוע כיום שנשים הסובלות מכאבי מחזור חזקים סובלות גם מרמות גבוהות יותר של ההורמונים הפרוסטגלנדינים, האוקסיטוצין ווסופרסין. שלושת ההורמונים הללו מעוררים את סיבי הכאב ברחם, וכך מעלות את רמת הכאב הכללי שעשוי להימשך מספר שעות או ימים.
כדי לאבחן אם אישה כלשהי סובלת מדיסמנוריאה, היא מתבקשת לרוב לכתוב יומן כאב חודשי ובו היא מתבקשת לציין את הימים בהם היא סובלת מכאב ממחזור אחד לאחר. דיסמנוריאה מאובחת לרוב באמצעות בדיקת אגן, בדיקות דם ושתן ואף אולטרסאונד אגן או צילומי רנטגן. הרפואה הקונבנציונאלית מטפלת בדיסמנוריאה באמצעות תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות ותוספי מזון הורמונאליים, כמו לדוגמא גלולות למניעת הריון. אך כידוע, לגלולות הללו עשויות להיות תופעות לוואי.
הרפואה הסינית לעומת זאת, רואה את האדם כולו כמכלול בעת אבחון וטיפול. הרפואה הסינית המסורתית (TCM) בוחנת את המטופל באופן הוליסטי, בהתחשב בכל ההיבטים, כולל הנפש, הגוף וסביבתו של האדם.
המטפל בדיקור סיני, שהינו חלק מהרפואה הסינית יסתכל על הלשון של החולה ויבחן את הדופק שלה בשני פרקי הידיים. שני הטכניקות הללו הן כלי האבחון העיקריים המשמשים הנמצאים בשימוש הרפואה הסינית. מראה הלשון ואופי הפעימות עשויים לחשוף לא מעט מידע על מה שקורה בתוך הגוף. אזורים שונים של הלשון מראים את מצב מערכות הגוף וקשורים למסלולים האנרגטיים (למרידיאנים). לדוגמה, קצה הלשון יכול להראות אי סדרים הקשורים אל הלב והמוח. החלק האחורי של הלשון יכול להראות אי סדרים הקשורים בשלפוחית השתן והכליות, והוא קשור ריגשית לפחד. הדופק מחולק גם לשישה מיקומים, שלושה בכל צד, כולם תואמים למערכת הגוף ולמסלול האנרגטי הקשור אליהם.
במצב של דיסמנוריאה נראה לרוב מעורבות של מסלול הכבד (אנרגטי). מעורבות של מסלול הכבד קשורה יותר לנושאים ריגשיים מאשר לנושאים גופניים. עם זאת, לאורך זמן, בעיות רגשיות כגון כעס, עצבנות ותסכול עשויים להוביל לבעיות פיזיות בגוף, כולל רגישות בשדיים, קרישי דם גדולים היוצאים עם הווסת, כאבי ראש ולחץ דם גבוה.
דיקור סיני כאמור הינו אחד הכלים המשמשים את המטפלים ברפואה סינית בכדי לסייע להבאת הגוף חזרה לאיזון. מחקרים הראו כי נשים המקבלות דיקור סיני נוטות לסבול פחות מסימפטומים כאבי מחזור. הסיבה לכך היא כי הדיקור הסיני מסייע להפחתת הכאב והדלקת בגוף תוך כדי הרגעת המוח (מערכת העצבים) ומערכת העיכול.
בכדי לטפל בכאבי מחזור, מטפל מוסמך ברפואה סינית עשוי להשתמש באחת מטכניקות הטפיול הבאות: דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים והמלצות לשינויי תזונה ואורח חיים. הכל תלוי כמובן בחומרת המצב. למידע נוסף, צור קשר עם עוד היום עם מטפל מוסמך ברפואה סינית באזור מגוריך.
מקורות:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2005290117302066
http://bit.ly/research5119
Comments